Британски политици са си затваряли очите за сексуални злоупотреби с деца и активно са прикривали твърдения за такива в продължение на десетилетия, се посочва в независимо разследване за сексуалните престъпления в Уестминстър, цитирано от "Ройтерс", информира Dnevnik.bg.

В рамките на разследването не са открити доказателства за организирана педофилска мрежа в разглеждания период – от 60-те до 90-те години на миналия век.

В доклада обаче се посочва, че "е имало значителни пропуски от страна на институциите в Уестминстър при отговора им на твърдения за сексуална злоупотреба с деца", например непризнаване, игнориране, активно прикриване и защита на насилниците и прикриване на твърдения.

Докладът от 173 страници разкрива, че за няколко членове на парламента, сред които Питър Морисън, през 70-те и 80-те години, е било известно или се е говорело, че са били активни в сексуалните си интереси към деца и са били защитени от наказателно преследване от полиция, прокурори и политически партии.

Питър Морисън е бил личен секретар на Маргарет Тачър, британския премиер по онова време, и е получил рицарско звание.

Тачър е настоявала и за рицарско звание за Джими Савил, което той получи през 1990 г., въпреки разкрития в медиите за сексуални посегателства, извършени от телевизионния водещ над деца, се казва още в доклада.

В разследването се обсъжда и организацията "Обмен на информация за педофилията", водила кампания за обществено приемане на педофилията и за промени в закона, които да позволят на възрастни да правят секс с деца. Тя бе приета от някои благотворителни организации като гласът на потискано сексуално малцинство и взе участие в гей парада в Лондон през 1983 г.

Според доклада тази организация "е получавала безразсъдна и погрешна подкрепа в продължение на няколко години от хора и организации". Отчетен е фундаментален провал в това да се види проблема и липса на морален кураж, за да бъде преборен.

В рамките на разследването не са открити доказателства, че вътрешното министерство е финансирало групата.

Независимото разследване на сексуалните злоупотреби с деца, от което разследването за Уестминстър е част, е едно от най-големите и най-скъпите, правени някога във Великобритания. Започнало е през 2017 г. и се очаква окончателното му завършване да отнеме пет години.

Снимка: GettyImages