Марио Драги, бившият управител на Европейската централна банка, потвърди, че е готов да състави правителство и представи кабинет, в който влизат и политици, и технократи, предадоха световните агенции.

Президентът на Италия Серджо Матарела възложи на Драги да стане министър-председател, след като междупартийни борби свалиха от власт предишното правителство на Джузепе Конте, предаде БТА.

След седмица на консултации почти всички от основните политически сили от целия спектър обещаха да подкрепят Драги, а изтъкнати представители на тези формации бяха избрани от Драги за министри.

Луиджи Ди Майо, лидер на Движение 5 звезди, остава външен министър, а Джанкарло Джорджети, високопоставена фигура от партия Лига на Матео Салвини, ще бъде министър на промишлеността. Андреа Орландо от левоцентристката Демократическа партия ще бъде министър на труда.

Някои ключови постове обаче отиват при технократи като Даниеле Франко, генерален директор на италианската централна банка, който беше предложен за министър на икономиката, и Роберто Чинголани, физик и експерт по информационни технологии, на когото беше дадена новата роля на министър на екологията и екологичния преход. Бившата шефка на Конституционния съд Марта Картабия, която също е технократ, ще

оглави министерството на правосъдието.

Като цяло обаче редица министри от подалото оставка правителство на Джузепе Конте запазват постовете си и в този състав на кабинета. Освен Ди Майо, там са и министърът на вътрешните работи Лучана Ламорджезе и на здравеопазването Роберто Сперанца. Дарио Франческини, министърът на културата, също остава на поста, но с леко променени функции, а Лоренцо Гуерини запазва креслото си като министър на отбраната.

Трима видни представители на партията на Силвио Берлускони Форца Италия също влизат в правителството. Ренато Брунета ще отговаря за въпросите, свързани с държавните служби, Мара Карфаня ще отговаря по въпросите на териториалната интеграция и италианския Юг, Мария Стела Джелмини ще отговаря за регионалните въпроси.

Общо в представеното от Драги правителство има 23 министри, от които осем са жени. От всички министри осем са технократи.

Единствената парламентарно представена партия, която не подкрепи Драги, е крайнодясната партия Италиански братя на Джорджа Мелони.

Правителството полага клетва утре, а идната седмица Драги ще представи програмата си в парламента и в двете камари ще има вот на доверие.

Източник: Днес.бг