Балканският бежански маршрут ще остане затворен, но в същото време ще се стигне до интензивен прилив на бежанци през други маршрути, преди всичко през Италия, България и Румъния. Това предупреди австрийският министър на отбраната Ханс-Петер Доскоцил.

Коментарът му идва дни, след като Сърбия, Словения, Хърватия и Македония затвориха границите си. Самата Австрия е предприела тази стъпка още миналата година, след като страната стана коридор към Берлин. 

Властите у нас пък съобщиха, че за последните 24 часа са пресечни 6 опита на 66 нелегални да влязат през българо-турската граница.

Австрийският министър е категоричен, че затворените граници няма да решат проблема. 

Междувременно стана ясно, че на границите ни са хванати и още 29 нелегални -край "Капитан Андреево" и Лесово. Задържан е шофьор от Хасково, превозвал с камион 12 души иракчани. Хората край Лесово са намерени с газ-анализатор, пак в товарен автомобил с румънска регистрация. Те твърдят, че са сирийци. В същото време външният ни министър Даниел Митов заяви, че София ще настоява за недопускане на нови мигрантски маршрути, но и че сме подготвени да посрещнем всякакъв вид риск. 

Искането си България ще отправи пред Съвета на вътрешните министри и на Европейския съвет идната седмица - 17-18 март. Митов,  увери, че за момента няма нищо ново, което да се определи като рисково за страната ни. По думите му с Гърция сме договорили механизъм за ранно предупреждение, ако евентуално се появят данни за увеличен миграционен натиск на границата между двете. 

По-рано такова уверение даде и военният министър в интервю за БНТ: "Получих информация, която ме кара да съм относително спокоен, тъй като към този момент няма бежанци, които да са се насочили към българската граница", посочи Ненчев. 

Източкик: vesti.bg

Снимка:  Архив