Американската камара на представителите приключи работата си за деня, след като гласува за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп по две обвинения. Това се случи на маратонско заседание от около 11 часа и 50 минути, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Пред свои привърженици в щата Мичиган Тръмп нарече гласуването политическо самоубийство за Демократическата партия. Президентът каза още, че по този начин демократите се опитват да "отменят" вота на милиони американци, предаде Франс прес. Тръмп осъди и "омразата" на "радикалната левица" в Конгреса.

На митинга в Мичиган вицепрезидентът Майк Пенс каза, че демократите се опитват да отстранят Тръмп от поста, защото разбират, че е невъзможно да го победят на избори.

Сега Камарата на представителите трябва да излъчи т.нр. мениджъри, които да представят решението пред Сената. Ако не го направят преди разпускането на Конгреса за празниците, решението ще бъде взето в началото на новата година.

Сенатът не може да откаже да изпълни конституционните си задължения и да проведе своеобразен процес срещу президента. За отстраняване на Тръмп там е нужно мнозинство от две трети. Това обаче изглежда малко вероятно, тъй републиканците, които са мнозинство, вероятно ще гласуват в полза на Тръмп.