Руският опозиционер Алексей Навални планира да се върне в Русия веднага след като се възстанови, пише “Ню Йорк Таймс”.

Според неназован източник на изданието, той иска да се прибере и “да продължи мисията си”.

Алексей Навални беше приет в сибирска болница, след като е изпил чаша чай, в който се предполага, че е имало отровно вещество. След това той изпадна в кома, а състоянието му се влоши. По-късно той беше транспортиран в германска болница, от която потвърдиха, че той е бил отровен с невротоксично вещество от рода на “Новичок”. Тези резултати са потвърдени от три независими западни лаборатории до момента. От друга страна, Русия отрича да стои зад отравянето, тъй като лекарите в болницата в Омск, където той беше настанен първоначално, не са открили отрова в организма му. Нещо повече, според публикации в руски медии, отравянето на Навални било извършено на Запад.

През миналата седмица беше съобщено, че състоянието на Навални значително се е подобрило, а вчера беше потвърдено, че апаратът за обдишване е изключен и той дори може да се изправя и да прави малки разходки.

Според източника на “Ню Йорк Таймс” - високопоставен служител на германските служби за сигурност, Навални не възнамерява да остане в страната, а планира да се върне в Русия. Освен това той отказва да съдейства на руските власти, които искат да проведат съвместно разследване с Германия.

 

 

 

Източник: https://offnews.bg/