Девойките на „Черноморец” направиха важна крачка в развитието си като ватерполистки. Те получиха невероятния шанс да играят срещу традиционно силната школа на Сърбия и все повече прогресиращата сред дамите в този спорт Турция.

Опитът бургаските ватерполистки почерпиха на силния турнир „Rotary International Waterpolo Cup”, където „Черноморец” беше единственият тим, участвал с персонална покана. Заслуга за това има председателят на бургаския клуб Петър Йонов, който е сред уважаваните чужди специалисти, оставил ярка следа като треньор в южната ни съседка. Надпреварата, организирана за 17 път от ротарианската турска организация, се проведе на басейна в Борнова в Измир от 29 април до 1 май. Начело именно на местния отбор през 90-те години на миналия век Петър Йонов и неговият екип стават носители на купата на Турция.

В турнира участваха националните гарнитури на Турция и Сърбия – девойки до 19 г. и женският отбор на „Ести”, съставен от студентки от Измирската спортна академия. Тимът на „Черноморец” включваше момичета на възраст между 14 и 16 години. Младостта и неопитността обаче не бяха пречка за бургаските ватерполисти, които дадоха най-доброто от себе си. Закономерно нашите момичета инкасираха загуби, но за достойната си игра те получиха аплодисментите и подкрепата на публиката, както и уважение от съперниците.   

„Участието ни в този турнир е част от политиката на клуба. Това е един от пътищата за развитието на женското направление в „Черноморец”. Въпреки че бяхме най-младия по възраст отбор, съзнавайки с какви ватерполни сили ще се сблъскаме, приехме предизвикателството за участие в турнира. Това за нас беше възможност да играем, да се учим от националните отбори на Сърбия и Турция и да трупаме опит. Винаги сме търсили по-силни съперници и не можехме да си позволим да изпуснем този шанс. Турнирът беше изключително полезен за нас”, заяви Петър Йонов.

Според него, наблюдавайки националните отбори на Сърбия и Турция организационно българската водна топка изостава. „Ако нашата федерация не иска да изтървем поредното си поколение, трябва по най-бързия начин да се сформира национален отбор девойки, който да трупа опит в такива състезания. Ние като клуб имаме подкрепата на родителите и на община Бургас. Заредени сме с желание, въоръжени сме с търпение и ще продължаваме да развиваме женското направление”, допълни Йонов.

Свикнали със съдийските странности в българската водна топка, много добро впечатление направиха реферите на турнира. Като домакини турските съдии не допуснаха толериране на родните си отбори, което показва, че са извървели необходимия път към спортното съдийство, коментира още бургаският треньор.

На турнира в Измир девойките на „Черноморец” получиха поздравления от ротарианците в измирската структура, организатори на надпреварата. Те бяха наградени с поименни грамоти от кмета на община Борнова-  Олгун Атила. В разговор с представителя на местната власт той изрази желание да посети Бургас.

На „Rotary International Waterpolo Cup” отборът на „Черноморец” се класира на четвърто място. Престижната купа спечелиха националките на Сърбия, втори стана женският отбор на „Ести”, а трети турският национален тим.