Треньорка спаси плувкиня по време на Световното първенство по синхронно плуване в Будапеща. Анита Алварес загуби съзнание по време на изпълнението си на соло в артистичното плуване. Треньорката й Андреа Фуентес реагира светкавично и скочи в басейна, за да извади Анита. Фуентес е обяснила, че спасителите не се отзовали на молбите й за помощ.

Вчера по време на финала американската плувкиня потъна на дъното. 25-годишната състезателка не е дишала в този момент, съобщават световните агенции.

Нейният треньор Андреа Фуентес скочи във водата и издърпа плувкинята на повърхността, преди да бъде отнесена на носилка от медицинския екип.

По-късно от американския щаб публикуваха официално становище, в което се казва, че Антита Алварес "се чувства добре".

Това не е първи инцидент с нея. Тя припада и по време на олимпийската квалификация в Барселона миналата година. И тогава нейният треньор я спасява.

Испанският вестник Marca информира, че четирикратната олимпийска медалистка, а сега треньор, Андреа Фуентес е скочила, "защото спасителите не са го направили".

„Сякаш мина цял час. Видях, че нещо не е наред, изкрещях на спасителите да влязат във водата, но те не разбраха какво казах. Тя не дишаше. Скочих възможно най-бързо, сякаш беше олимпийски финал“, разказа треньорът за случилото се.

Анита Алварес записа 87,6333 точки за представянето си, като завърши седма във финала.

"Анита е добре – лекарите са проверили всички жизненоважни показатели и всичко е нормално. Нейният сърдечен ритъм, кислород, нива на захар, кръвно налягане и т.н. Всичко е наред. Мисля, че поне две минути минаха без да диша, защото дробовете ѝ бяха пълни с вода. Но успяхме да я спасим, тя изплю водата, изкашля се и това беше всичко, но бяхме много стресирани и изплашени“, добави Фуентес.

Андреа Фуентес обяви още, че въпреки инцидента, Алварес все още се надява да се състезава в отборната надпревара в петък.

 

Източинк: БНТ