Бургазлията Цанко Цанков ще преплува рекордните  близо 45 км.  след броени дни в бургаския залив. Корабоплаването в този ден ще бъде спряно, за да може плувецът да премине спокойно трасето. То започва от Нос Емине и приключва на Маслен Нос.

31- годишният бургазлия трябва да е в открито море в 6 часа сутринта на 17 юли и да плува в продължение на 12 часа. Подготовката си младият мъж е започнал през ноември миналата година, съобщи той. За това време е преплувал близо 1600 км.

Най – дългото разтояние, което плувецът е преминал е 30 км, но в басейн, а не в открити води. Средната скорост, която Цанко смята да поддържа е 4,5 км/ч. Посрещането ще е на плажа пред резиденция Перла, но реално времето ще бъде отчетено 50 минути по- рано на Маслен Нос.

Това е едно от най- трудните трасета в света, то е с 11 км по – дълго от Ламанша. Въпреки че ще е в открити води средно 12 часа, Цанко  няма да спира за почивки като единствената му помощ ще бъде осигуряването на специални напитки през 20 минути.

5 институции са ангажирани с логистиката напрехода. Гранична полиция, Военноморска база – Бургас, Община Бургас и Летище Бургас осигуряват безопасността на Цанко.

„Най-голямото предизвикателство ще бъдат туристическите корабчета, яхтите и бързите катери, защото те невинаги си слушат радиостанцията, но Морска администрация ни увери, че са взети нужните предпазни мерки”, коментира кметът на Бургас Димитър Николов, който пожела успех на плувеца.

 

Автор: стажант-репортер Ина Тодорова