Ватерполистите на „Черноморец” заеха трето място във временното класиране след първия финален турнир от държавното първенство за момчета, родени 2002 и по-малки.

На басейна в „Меден рудник” бургаските състезатели записаха убедителни победи над варненските „Тича” с 10:4 и „Аква спорт” с 15:8. Срещу водача в класирането КПС „Варна”, те отстъпиха с един гол разлика -  10:11.

В останалите два мача обаче бургазлии трябваше да понесат тежките последствия от преднамерените съдийски решения. Защото за пореден път раздаващите спортно правосъдие мъже в бяло услужливо забравиха своето призвание. Явно отдавна изпратили спортсменския дух в нафаталина, със своя личен пример те си позволиха да изнесат урок от неписаната най-нова тяхна „история” на спорта. Нагледно показаха на подрастващите, че колкото и да си подготвен, колкото и да си заслужил победата, изходът е отдавна предизвестен, а при резултат 6:1 мачът се обръща.

„Няма да коментирам съдийството. Но тук става въпрос за деца и нека да тежи на съвестта им. Момчетата се раздадоха, във всеки един мач градиха играта и не случайно бяха водещи в резултата. Нарушенията на противника срещу нас обаче останаха без последствия и реакция от страна на съдиите. Младите състезатели не са подготвени за игра с такъв маниер на съдийство. Жалко, че теоретично загубихме шанса за златото. Но колкото повече ни тормозят, повече бойци ще имаме. Нищо няма да ни спре. Нещата обаче стигнаха дъното и като клуб вече реагирахме. Защото не може да оставим който и да е да се гаври с „Черноморец”, заяви президентът на клуба Петър Йонов. Старши треньорът допълни, че продължава да вярва на момчетата, които имат капацитета достойно да носят и защитават марката „Черноморец”.   

Становището си за ситуацията изразиха и родителите, които след срещите открито очи в очи казаха на реферите какво мислят за действията им. Твърде вероятно е всичко това, което се случи на басейна в „Меден рудник” и да е наказателна акция срещу СКВТ „Черноморец” за доблестта му да подкрепи колегите си от „Локомотив-Никола Нанова” в името на спортсменството. Както е известно, ръководството на бургаския клуб застана зад столичани, на които бе отсъдена несправедливо служебна загуба с 0:5 от КПС „Варна” в мач от първия турнир във финалната шестица от държавното първенство по водна топка за юноши младша възраст.

Доста смущаващо беше и поведението на родителите - част от гостуващите агитки. Използваният речник и примерът, който те дават, не кореспондират с добрия тон на феърплея и със социалната функция, която изпълнява спортът.

Но явно за тях „Черноморец” е много голяма заплаха, щом Бургас успя да обедини иначе разединените по между си варненски клубове.    

Резултати:

Черноморец – Тича 10:4, Комодор – Варна 5:12,  Славия – Аква спорт 9:6, Черноморец – Аква спорт 15:8, Тича – Варна 5:13, Славия – Комодор 5:7, Черноморец – Варна 10:11, Аква спорт – Комодор 6:12, Тича – Славия 3:2, Варна – Славия 10:7, Черноморец – Комодор 6:9, Аква спорт – Тича 2:6, Черноморец – Славия 7:8, Комодор – Тича 5:3, Варна – Аква спорт 8:6.

Класиране: 1. Варна, 2. Комодор, 3. Черноморец, 4 Славия, 5. Тича, 6. Аква спорт.