77-годишният Тодор Тодоров е най-възрастният участник в плувния маратон „Порт Бургас“, който се провежда днес в акваторията на Морската гара. Любопитно е, че той е победител в маратона до остров Болшевик (сега о. Св. Анастасия) през далечната 1964 г.

Тодоров измина разстоянието от 1000 метра за 26 минути и 26 секунди. Това го класира след 80-о място, но самото му участие в надпреварата е равносилно почти на подвиг. Ветеранът получи много поздравления, включително и от депутата Любен Дилов-син, който е сред зрителите на състезанието.

Третото издание на маратона се организира от Клуб по плувни спортове „Победа“ с президент плувецът Цанко Цанков, със съдействието на Община Бургас, Пристанище Бургас и Военноморските сили на Република България.

Състезанието включва две дисциплини – плуване на 1000 и на 3000 метра. На по-кратката дистанция се включиха предимно любители – мъже, жени, деца на различна възраст.

Победител стана Радослав Тодоров от Добрич, следван от Калоян Подгорски и Ангел Маргаритов. Най-бърза от дамите беше Калина Захариева.

По-късно днес е и по-професионалната дисциплина от 3000 метра. В нея се очаква да се включат титулувани състезатели, но също и някои от тези, които се впуснаха и на по-късата дистанция.