Третият плувен маратон „На вълната на Поморие“ събра на Стария кей в града рекорден брой плувци от различни кътчета на България, съобщиха от морската Община. Повече от 120 участници се включиха в надпреварата, борейки се за призовете в 8 категории.

При мъжете победител стана Антон Динев с резултат 27:43 мин. От жените най-бърза беше Людмила Белчева – 36:36 мин.

Бяха подготвени и три специални награди.

Призът за най-възрастен участник отиде при Тодор Тодоров на 77 години. Припомняме, че той участва и в плувния маратон, организиран от Цанко Цанков в Бургас, където също получи същото отличие. Тодоров е първенец в надпреварата от остров Св. Анастасия до Моста през далечната 1964 г.

Най-млад участник в поморийският маратон беше Димитър Кавръков на 6 години, а най-младият местен жител в състезанието се казва Борис Трайков.

Сред смелите плувци бяха и две деца в неравностойно положение, които освен награди, получиха и високо признание за силната си воля и за спортния си дух: Мариета Маврова – 42:53 мин; Никола Сархачев – 44:27 мин.

Всички награди бяха връчени от кмета на община Поморие Иван Алексиев.

Прекрасното време и отличната организация в лицето на Аделина Чолева – експерт „Спортни дейности“ в Община Поморие, превърнаха маратона в атрактивно лятно изживяване за зрители и участници. За спокойното протичане и безопасността на плувците бяха осигурени 4 съпътстващи лодки, 4 лицензирани спасители, 2 медицински лица и линейка. Всички състезатели преминаха медицински преглед преди старта, като им бе направена и застраховка.

Всички участници получиха подаръци от Община Поморие – хавлии, тениски, грамоти и напитки, а за победителите в отделните категории бяха осигурени дипломи, купи и красиви осветени икони. За първите три места във всички категории бяха подготвени и парични награди.