Над 100 деца от бургаските клубове ще надъхват 33-годишния Цанко Цанков при опита му за поставяне на световен рекорд на 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн, съобщиха от спортния отдел на Община Бургас.

Спортното събитие ще се състои на 22 август (събота) на басейн "Флора". Началото е в 7:30 часа, а финалът – в 19:30 часа.

Децата от бургаските клубове ще плуват поетапно в страничните коридори от 16:00 часа. Цанко Цанков ще бъде в четвърти коридор. За да бъде плувният празник пълен, ще се включат и няколко ветерани, начело с доайена Георги Власев. 67-годишният бивш шампион ще плува 5000 метра. Същата дистанция ще измине и Тома Янчев. Людмила Белчева и Златко Белчев ще преплуват 500 метра, а Таня Иванова – 100 метра.

Ще има и представителка на хората с увреждания. 50 метра ще изплува Албена Пенева.

Всички условия за да бъде зачетен евентуален световен рекорд на Цанко Цанков са налице.

На басейн "Флора" ще бъде монтирана модерна измервателна система, която е сертифицирана от Международната федерация по плувни спортове. Тя ще отчита докосванията на стената на Цанко на всеки 100 метра, както и крайното му постижение.

Отделно ще има и ръчно засичане. Главен съдия е Вили Цеков, който притежава лиценз от Международната федерация по плувни спортове.

Сегашният световен рекорд на 12-часово плуване нонстоп в 50-метров басейн е притежание на Мартин Стрел от Словения. Постижението му от изминати 41 200 метра е от 1998 година и е поставено в Женева.

Заради проявата басейн "Флора" няма да бъде отворен за граждани на 21 август след 17.00 часа и на 22 август целия ден.