Празникът на Созопол, посветен на Света Марина,започна рано сутринта със старта на традиционния плувен маратон на името на известния созополски плувец Паскал Димитров- Флорито. С всяка година желаещите да участват в плувната надпревара се увеличават  и в днешния плувен маратон взеха участие 64 плувци, сред които състезатели от Спортен клуб по плуване „Бриз“, младежи и девойки от десет населени места от цялата страна.

Морето  в Созополския залив бе спокойно и доброжелателно за смелчаците,чийто ентусиазъм и издръжливост са достойни за уважение.

Старт на състезанието даде кметът на община Созопол Панайот Рейзи, който пожела на участниците силата и куража да преодолеят почти 3 километровото разстояние от мигалката до Централния плаж. Три лодки и спасителен екип придружиха плувците, които не само преодоляха бурното море, но и успяха да преплуват до финала успешно.

Публиката аплодира горещо всеки един от състезателите, които успяха да доплуват до брега.Най- добре от всички състезатели се представи бургазлията Петър Божинов, който пръв стъпи на брега и остави след себе си на 5 минути време втория най- добър на маратона- Дмитрий Горбунов. Петър Божинов за трети път печели плувния турнир на Созопол, като успя да преодолее разстоянието за 23 минути и 26 секунди.

Оспорвана бе и надпреварата сред жените. Най- бърза в мартона бе Филотея Димитрова,следвана от Ивет Шумкова, а трета доплува на брега на Централния плаж Анна Долганина.

При девойките най- добрата състезателка се оказа Анастасия Григорова, Следвана от Карина Борсова, а третото място завоюва една от най- дълго участвалите в маратона през годините състезателка Ванеса Димитрова.

Кметът Панайот Рейзи поздрави финиширалите участници в маратона и награди първите трима, класирани в отделните възрастови групи, като всеки получи грамота, купа и парична награда. Специална награда за успешно участие на състезател от Созопол получи Нина Михайлова. Награди и грамоти получиха 9- годишният Сергей Кравченко за най- малък участник и 73 годишният Тодор Тодоров от град Черноморец като най- възрастен участник. Той също е един от дългогодишните участници в плувния маратон „ Паскал Димитров- Флорито“. Тодор Тодоров благодари от името на всички плувци на кмета Панайот Рейзи и на община Созопол за популяризирането на водните спортове  и за поредния плувен празник, който организираха.

Кметът поздрави победителите, както и всички участници и техните ръководители и родители, които придружаваха малките плувци. Той им пожела отново да участват в плувния маратон, а качествата, които днес показаха, да използват, за да успяват в училище и в живота.

Празникът продължи в местността „Света Марина“, където отец Иван и отец Димитър отслужиха в едноименния параклис празнична литургия и осветиха курбана. Поляната около параклиса се оказа тясна за желаещите да споделят празника, който продължи с песни и красиви танци в изпълнение на ансамбъл „Странджа“. Кметът Панайот Рейзи поздрави присъстващите и им пожела да чувстват закрилата на светицата и да пазят нейната сила  през цялата година.Празнични хора се извиха на поляната, а всички присъстващи получиха курбан и споделиха празничния обяд, който бе осигурен от община Созопол и ваканционен комплекс „Санта Марина“.

Празникът в Созопол продължава с народни борби от 16.00 ч. на стадион „Арена Созопол“, а кулминацията е вечерта на амфитеатър Аполония, където жители и гости на красивия древен град ще се насладят на концерт на  Капанския ансамбъл от 19.30 ч. Вечерта ще продължи с тържествена част и със спектакъла „Майстори на комедията” с участието на  Жоро Мамалев, Камен Водиничаров и Тончо Токмакчиев.