В 7.30 ч. откритият плувен басейн в Бургас "Флора" ще приеме опит за световен рекорд. Зад него стои 33-годишният Цанко Цанков, който ще плува 12 часа без прекъсване.

Българинът си е поставил за цел да подобри върховото постижение на Мартин Стрел от 1998 г. Тогава словенецът поставя рекорд за 12-часово скоростно плуване в 50-метров басейн, като изминава 41 200 м. За да успее в начинанието си, Цанков трябва да преплува поне 825 дължини, преди да свърши времето.

В интервю за "Дневник" той заяви, че такова предизвикателство не е правено досега в историята на българското плуване, като желанието му е с него да привлече интереса на децата към спорта.

"Целта е опитът да бъде като празник на плувните спортове и самото мероприятие да го направим в такъв формат, в който впоследствие и други български плувци да могат да подобряват това постижение, ако успеем да го подобрим", каза Цанков, който преди година преплува акваторията на Бургаския залив.

Той очаква най-големите трудности да дойдат във втората част от изпитанието. По думите му физиологичните кризи започват след петия-шестия час, когато организмът постепенно достига до предела на възможностите си. Целта пред Цанков е след интервал на вработване да поддържа средна скорост от близо 4 км/ч, или да изминава 100 м за около 1:21 мин.
По време на опита плувецът ще приема единствено напитки с разтворени въглехидрати. Те ще му бъдат подавани със специален стик в чаша на всеки 15-20 минути.

Опитът ще бъде извършен по правилата на международната федерация по плуване (FINA) и Европейската плувна лига (LEN).

В плувния празник ще се включат над 200 деца от всички бургаски клубове и няколко ветерани, като всички те ще влязат в ролята на мотиватор и ще плуват различни дистанции в крайните коридори. Входът до басейна е безплатен за всички, които желаят да подкрепят Цанков.

Източник: Дневник.бг