„Състезателите не са приели нищо сами, не вярвам да са толкова глупави. Не вярвам и от Федерацията да са дали този препарат, защото и там не се толкова глупави. Само след два-три месеца има европейско първанество и там се правят проби. Трябва вътрешно разследване, за да се разбере как забранен препарат е попаднал в пробите на плувците.“

Това коментира за Gramofona.com треньорът по плуване в бургаския клуб „Бриз“ и републикански шампион Янчо Стойчев.

За него и за баща му – треньорът Стоян Стойчев един от най-големите проблеми в родното плуване в момента е, че състезателите не отиват с личните си треньори в националния отбор, а сами. Това е практика, която е наложена от сегашния главен мениджър на националите Кристиян Минковски.

„От 2017 година не работя с националния отбор точно по тази причина. Аз съм недоверчив човек и искам да имам контрол. На моите състезатели дори не позволявам да пият вода от чуждо шише“, обяснява Янчо Стойчев. Преди четири години от националния отбор поискали двама от състезателите на „Бриз“, те обаче трябвало да тръгнат без треньора си.

„Ако там е личният треньор, той ще носи отговорност. Той следи какво приема неговия състезател, какви добавки са му необходими. Сега грешката е на всички“, отчита Янчо Стойчев.

Стоян Стойчев допълва: „Не може ние да направим един състезател републикански шампион с рекорд, а той да дойде и да каже - аз ще го отведа на европейското, аз съм човекът. Не си ти човекът, защото не си го изградил ти като състезател.“

За бургаските треньори след този скандал промени във Федерацията са задължителни. „Те вече загубиха доверието на плувната гилдията. Моето със сигурност“, категоричен е Стоян Стойчев.