Русия е използвала хиперзвукова ракета "Циркон" в Украйна за първи път от началото на войната, избухнала преди близо две години, съобщиха украински изследователи. 

Предварителен анализ е стигнал до заключението, че Русия е ударила Киев с такова оръжие миналата седмица, написа днес в "Телеграм" ръководителят на Киевския научно-изследователски институт за криминалистични експертизи Олександър Рувин, предаде Ройтерс. 

Ако бъде потвърдено, това развитие означава, че противовъздушната отбрана на Украйна ще се сблъска с ново предизвикателство.

Рувин заяви, че неговият институт е завършил предварителния анализ на фрагменти от руски ракети след нападението на 7 февруари срещу Киев. Той разпространи и видеоклип на предполагаемите отломки от ракета, на които се виждат специфични маркировки.

"В този случай виждаме елементи, които са характерни за руската ракета "Циркон" с надпис 3M22. Части и фрагменти от двигателя и механизмите за управление имат специфични маркировки", написа Рувин.

Министерството на отбраната на Русия за момента не е коментирало твърденията. 

Хиперзвукова ракета "Циркон" има обсег от 1000 километра и се движи 9 пъти по-бързо от скоростта на звука.

Според военни анализатори хиперзвуковата скорост може да означава значително намаляване на времето за реакция на противовъздушната отбрана и възможност да бъдат атакувани големи, дълбоко разположени и укрепени цели.

Американското аналитично списание National Interest нарича ракетата „Циркон“ сериозно предизвикателство за Военноморските сили на САЩ.

Източник:Offnews.bg