В Брюксел продължават дискусиите на техническо ниво за внасяне на промени в сделката за Брекзит, договорена от британския премиер Тереза Мей с ЕК през ноември миналата година, но отхвърлена на 15 януари в британския парламент с 432 на 202 гласа.

След това отхвърляне Мей поведе битка на два фронта. Тя се опитва да убеди ЕС да направи отстъпки по частта от сделката за предпазната клауза за Северна Ирландия, която притеснява най-много британските парламентаристи.

 ЕС засега отхвърля британските предложения в тази насока и оправи свое предложение, което не се понрави на Лондон. Същевременно Мей се опитва да убеди британските парламентаристи да променят мнението си за сделката.

В зависимост от постигнатото в разговорите на техническо ниво до края на деня Мей може да посети Брюксел утре за последни дискусии.
 
Едно обаче е сигурно, във вторник, на 12 март, е денят с главно Д за сделката за Брекзит. В 19 ч. по Гринуич се очаква в Камарата на общините да се гласува отново за нея. Преди самото гласуване депутатите ще проучат внимателно становището на главния юридически съветник на Обединеното кралство Джефри Кокс за това какво е постигнала Мей в последните разговори с Брюксел. После ще е самото гласуване.

В случай че на 12 март парламентаристите отхвърлят сделката отново, на 13 март, в сряда, Мей ще ги попита дали искат напускане на ЕС без сделка. Ако депутатите кажат, че не искат напускане без сделка, то в четвъртък, на 14 март, Мей ще внесе предложение за ограничено във времето отлагане на датата за Брекзит. Сега тя е 29 март.

Следващият етап е на 21 и 22 март, когато е последната европейска среща на върха преди 29 март, предвидената дата за Брекзит.
 
Според анализатори и партийни представители Тереза Мей ще понесе във вторник тежко поражение в парламента, защото досега тя така и не успя да осигури значителни промени в договора за Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Около 100 твърдолинейни консерватори, привърженици на Брекзит, засега, както изглежда, ще се противопоставят на сделката при гласуването във вторник, ако не бъдат внесени промени в клаузата за предпазния механизъм, допълва Асошиейтед прес.

Ако на 12 март обаче песимистичните прогнози за тежък разгром на Мей в парламента все пак не се сбъднат и депутатите одобрят сделката, то страната ще може да излезе от ЕС по един нехаотичен начин.

Но все пак 17 дни до 29 март са много кратък срок за прилагане на практика на всички необходими нови законодателни текстове, касаещи между другото имиграцията, селското стопанство или риболова. Тогава може да се реши удължаване на крайния срок, за да се позволи на процеса да се развие безпроблемно, предаде Франс прес.
 

Източник: Дарик

Снимка: Reuters