Властите във Варшава представиха вчера план за допълнително ограничаване на движението на автомобили в централната част на града, отоплението с въглища на частни домове и разширяване на зелените райони в рамките на усилията да се подобри качеството на въздуха, предаде "Асошиейтед прес".

Най-вече през есента и през зимата, когато въздухът е влажен и хората използват въглища за отопление, полската столица често пъти потъва в смог. Проблемът е още по-голям в Южна Полша, в Краков и промишлената и въгледобивна Шльонска област, където също се предприемат мерки срещу замърсяването.

Кметът на Варшава Рафал Тшасковски заяви, че таксите за паркиране и глобите в центъра ще бъдат увеличени значително, а ще бъдат изградени повече буферни паркинги, за да се насърчат шофьорите да ползват метрото, автобусите и трамваите. В дългосрочен план се планира пълна забрана за автомобили в туристическите зони в Стария град, където ще бъде разрешено движението само на автобуси без въглеродни емисии.

Градът освен това субсидира семействата и малкия бизнес с до 200 хил. злоти (около 47 хил. евро), когато сменят силно замърсяващото отопление на въглища с безвъглищно отопление. Тшасковски обеща да се изградят повече зелени райони и повече станции за контрол на качеството на въздуха в града. 

Източник: Дневник

Снимка: Associated Press