Епидемията от коронавирус е на път да промени плановете на Русия за отбелязването на 9 май. Има реална възможност да се отмени Парадът на победата, който се провежда на Червения площад. За това съобщи още на 25 март говорителят на президента Дмитрий Песков.

Кремъл обсъжда възможността за отмяна на парада, но до момента няма окончателно решение. Ще има или не парад и в какъв формат ще бъде, ще се реши в зависимост от развитието на епидемиологичната обстановка. Министерството на отбраната вече е започнало да обсъжда различни сценарии, твърди Lenta.ru.

Една от възможностите е парадът да се проведе през есента и да се обвърже с края на Втората световна война, който се отбелязва на 2 септември.

Другият вариант е началото на ноември. На 7 ноември 1941 год., в разгара на войната, в Москва се е провел военен парад, в който се е включил и Сталин. Има още един вариант. Парадът на победата да се проведе на 9 май, но без зрители. При първите два сценария, парадът ще се проведе в пълния си мащаб, отбелязва изданието.

На 9 май Русия отбелязва Деня на победата. Това е най-значимият празник в Руската федерация и се отбелязва от 1945 год. По традиция на Червения площад се провежда военен парад, на който се показва най-модерната техника, с която руската армия разполага.