Брюкселската компания за градски транспорт ще организира курсове за самоотбрана и ще увеличи от двама на трима екипите на контрольорите след три случая на нападение срещу проверяващите през последните две седмици, съобщават медиите в белгийската столица, цитирани от Dnes.bg.

Компанията ще проучи през септември и дали да не “въоръжи” с лютиви спрейове с пипер контрольорите, за да им даде оръжие да отблъскват нападения от нередовни пътници, съобщиха от синдиката на работниците в градския транспорт.

На първо време компанията ще намали броя на проверяващите екипи, за да ги преструктурира от двойки в тройки. Отпускарите са призовани да си прекъснат доброволно отпуските, за да помогнат на колегите си, докато се назначат допълнителни служители, съобщават още от синдикатите.

Според профсъюзите по-добре ще е контрольорите да се движат по четирима, но докато се назначат нови служители, те ще проверяват по тройки.

Освен това управата на компанията се е съгласила да изпраща служителите си по-често на курсове по самоотбрана, за да са по-добре подготвени да отблъскват агресивни пътници.

До допълнителните мерки се стигна, след като контрольори се оплакаха, че живеят в страх. Един от тях разказа, че тъй като те са задължени да се легитимират при налагане на глоби, потърпевшият може да види името им и да издири къде живеят. Вече има случаи на отправени заплахи при посещение в домовете на контрольори и оставяне на бележки под чистачките, казва служителят пред градското издание Bruzz.

Той съобщава, че контрольор е в болница с контузия на главата, след като е поискал пътник без билет да си плати глобата в нощния автобус. Той бил заобиколен от компанията на нередовния пътник и пребит. Други двама проверяващи са получили леки наранявания при проверка на крайна спирка на метрото.

Според служителите девет метро станции са с най-висок риск от агресивни нередовни пътници: Beekkant, Simonis, West, Montgomery, Centraal, Zuid, Beurs, Louiza и Rogier. Три от тях се намират в градски жп гари.

Глобите за нередовни пътници в Брюксел са високи. Санкцията при първо нарушение е 107 евро, а при рецидив в рамките на две години - 214 евро. За подправяне на документ за пътуване глобата е 408 евро. Цената на едночасовия билет е 2,10 евро.

 

Източник: https://www.dnes.bg/