Губернаторът на щата Алабама Кей Елън подписа един от най-рестриктивните закони за абортите в страната, съобщава bg-voice.com. Така мярката вече официално е в сила и включва дори случаите, в които бременността е плод на изнасилване или кръвосмешение, или плодът има увреждания. Изключения ще има само ако аномалиите на ембриона са смъртоносни или здравето на жената е в много сериозна опасност, както и ако бременността е извънматочна.

Наказанието за лекарите, опитали да проведат процедурата, е 10 години затвор, а за тези, които са я провели успешно – 99 години. Това са най-строгите ограничения на правото на аборт, приемани досега в САЩ.

Те са част от тенденция, започнала в последните месеци – подобни мерки са предложени в 16 щата, в четири от които те вече бяха приети. В тях все пак има (макар и изключително кратък) времеви прозорец, в който жената има право да прекъсне бременността – преди да бъде регистриран сърдечен ритъм на плода. Това се случва между шестата и осмата седмица, когато все още много жени може изобщо да не знаят, че са бременни.

Законът мина в сената на Алабама с 25 на 6 гласа и мнозинството изрично отхвърли предложените от демократите поправки, които предвиждаха изключения за случаите на изнасилване или инцест. Всички гласували “за” са бели мъже, които никога няма да трябва да правят аборт, отбелязват критиците.