Будапеща одобри използването й преди решението на ЕС


Унгария е сключила сделка за закупуване на „Спутник V“ - руската ваксина срещу COVID-19, предаде Ройтерс. Така страната става първата членка на Евросъюза, която ще направи това, съобщи днес външният министър Петер Сиярто по време на посещение в Москва.

Във видеоклип, публикуван в профила му във Facebook, той заяви, че ваксините ще пристигнат на три транша.

Детайли около обемите ще бъдат обявени на по-късен етап. Вчера Будапеща одобри използването на руската ваксина, както и тази на "АстраЗенека", припомня БНР.

Унгария не може да вдигне ограниченията, наложени заради COVID-19, докато няма възможност да извърши масова имунизация на хората, заяви днес премиерът Виктор Орбан.

Той посочи, че най-добрият начин е да се разреши употребата на няколко ваксини като конкуренция, която ще накарат производителите да ускорят доставките.

„Не се нуждаем от обяснения, а от ваксини“, подчерта Орбан. Унгария неколкократно е критикувала „бавния темп“ на одобрение и закупуване на ваксини от евроинституциите.

Според регулациите на Европейската агенция по лекарствата национален регулатор може да издаде временен лиценз за ваксина при наличие на извънредна ситуация, припомня АФП.

Източник: Днес.бг

Снимка: https://www.dw.com/