Хиляди украинци протестираха снощи в центъра на Киев срещу сближаването на отношенията с Москва и това, което те наричат "капитулация" пред Русия.

Демонстрацията се организира преди срещата за Украйна във формата "Нормандска четворка" на 9 декември. На нея за първи път се очаква да се срещнат президентите на Русия и Украйна  -  Владимир Путин и Володимир Зеленски, предава БНР.

Протестът в Киев бележи шестата годишнина от проевропейския бунт на Майдана. Снощи демонстрантите носеха плакати с надписи: "Не на капитулацията!", "Всяка отстъпка само ще влоши ситуацията. Не можем да сключим споразумение с Путин".

"Искамe европейска Украйна - да се движим по пътя към Европа. Това, което Зеленски прави сега изглежда също като завой към Русия. Това отново е проруски път – същият, какъвто беше по времето на Янукович“, заяви един от протестиращите.

Протестът се проведе в момент на относително разведряване на отношенията между Москва и Киев. По-рано тази седмица Русия предаде на Украйна трите военни кораба, задържани преди година в Керченския проток. През септември двете страни размениха и затворници, което позволи в Украйна да се завърнат екипажите на трите кораба.

 

 

Източник: https://www.dnes.bg/