И момчетата, и момичетата ще могат да носят поли в училище в Тайван, след като беше обявен план да бъдат премахнати униформите, предназначени само за единия от половете, съобщи Ройтерс.

Промяната е доста необичайна за Азия, където доминират традиционните ценности. До нея се стигна след едноседмична кампания през май, в която момчетата и учителите в гимназията в Банцяо, ходиха на училище с поли, за да бъдат отхвърлени стереотипите.

Според сегашния правилник униформата за момчетата е с панталон, а аз момичетата - с пола. Дрескодът за новата учебна година няма да споменава полове. "Това ще увеличи личната свобода на учениците да избират униформите си, като бъдат уважени правата им" - заявиха от гимназията.

Гимназията има над 2000 ученици на възраст от 16 до 18 години. Тайванското министерство на образованието одобрява инициативата като "прогресивна стъпка към разнородност".

Кампании за полово-неутрални ученически униформи има в цял свят. Кметът на столицата Мексико обяви миналия месец, че учениците имат право да избират дали да носят панталони или поли. В Уелс също властите обявиха, че повече няма да налагат отделни униформи за момчетата и момичетата.

Източник: Дарик

Снимка:  ThinkStock/Getty Images