Няколкостотин венецуелски мигранти блокираха моста Румичака на границата между Колумбия и Еквадор, предаде ТАСС. По този начин те изразяват недоволството си от решението на еквадорските власти да въведат визов режим за венецуелците, желаещи да влязат в Еквадор.

Еквадорският президент Ленин Морено подписа на 26 юли указ, по силата на който от вчерашния ден за венецуелците започна да действа визов режим. По-рано за въвеждането на визов режим за венецуелците обявиха и властите на Перу, припомня ТАСС.

През последните години Венецуела преживява сериозна социална и икономическа криза. В страната има хиперинфлация, обезценяване на националната валута и дефицит на стоките от първа необходимост и лекарствата. По данни на ООН над четири милиона венецуелци са напуснали родината си заради кризата.

Колумбийският президент Иван Дуке призова вчера Междуамериканския съд за правата на човека да разследва "всекидневните престъпления" на венецуелските власти, предаде ТАСС.

"Необходимо е да се проведе официално разследване, за да не продължава безнаказаността на всекидневните престъпления на режима на Мадуро във Венецуела. Ние можем да направим това съвместно с Междуамериканския съд, който е независима регионална организация", изтъкна Дуке.

В края на миналия месец Иван Дуке обвини венецуелския президент Николас Мадуро, че предоставя убежище на терористи и търговци на наркотици, припомня ТАСС.

Източник: Novini.bg

Снимка: Getty Images/Guliver