Седмица след премахването на повечето ограничителни мерки срещу епидемията от коронавируса в Сърбия за 24 часа бяха регистрирани нови 114 заразени. Това е два пъти повече в сравнение с предходното денонощие.

Общият брой на жертвите достигна 228, съобщи сръбското Министерство на здравеопазването. Сърбия постепенно разхлаби мерките след премахването на извънредното положение на 6 май и налагането на комендантски час от средата на март.

Вече работят кафенета и ресторанти, повечето държавни и търговски предприятия също възобновиха дейността си.

Мерките за социална дистанция на обществени места и в транспорта, както и необходимостта от носене на маски в държавни и търговски обекти обаче останаха.

Според сръбското министерство на здравеопазването от началото на пандемията до неделя в страната са идентифицирани 10 496 заразени, 228 души с коронавирус са загинали, 4 713 са се възстановили.

От националния кризисен щаб за борба с коронавируса в Сърбия многократно предупредиха, че в случай на ново увеличение на честотата на заболеваемост строгите мерки могат да бъдат върнати.

След 8 май търговските центрове постепенно бяха отворени за ограничен брой посетители, а от днес би трябвало да се възобновят полетите.

Източник: Vesti.bg

Снимка: Money.bg