Милиардерски син става войник, съобщава руското издание на Forbes. Никита Мордашов е наследник на един от собствениците на златодобивната компания Nordgold – Алексей Мордашов. Младежът е бил студент във Висшето училище по икономика, но това лято е изключен. Мордашов-младши бил приет в университета през 2019 година.

В края на първи курс е трябвало да мине изпит, който би му позволил да се обучава в Лондон. Според източници на Forbes обаче Никита получил най-ниската оценка – 2,6 точки от 10 възможни. Тогава и баща му го изпратил в армията. Близки на милиардерския син разказват, че младият мъж не се впечатлявал особено от обучението си и нямал желание да продължи следването си в университета.

Бащата Алексей Мордашов има общо 7 деца от трите си брака, като най-малката му дъщеря е родена през лятото на 2020. Никита и най-големият му брат Кирил вече имат процент от семейния бизнес. Баща им им е прехвърлил част от акциите си, като идеята била синовете постепенно да се влеят в работата на компаниите, за да вникнат в същността на бизнеса.

„В моите компании работят около 140 000 души и аз съм отговорен за тях. Трябва да мисля как да подсигуря стабилността на системата, след като предам управлението“, е коментирал през март миналата година Алексей Мордашов. Въпреки че братята притежават част от акциите на баща си, те все още на започнали да управляват каквото и да е от бизнеса, защото „все още се обучават“.

Руски медии напомнят, че това не е първият подобен случай. Друг руски милиардер, собственикът на SPI Group Юрий Шефлер също е изпратил 19-годишния си син в армията. Младежът учил в Лондон, но зарязал университета и се прибрал в Москва при любимата си. Близо година момчето не общувало с баща си, после се скарал и с майка си. За това и бил изпратен да служи в Плесецк. Младият Шефлер трябва да се уволни от армията в края на тази година.