Русия заяви снощи, че е превзела изцяло напълно разрушения източноукраински град Бахмут, което, ако е истина, ще сложи край на най-дългата и кървава битка от 15-месечната война, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Нападението над до голяма степен изравнения със земята град беше водено от бойци от групата наемници „Вагнер“, чийто лидер Евгений Пригожин каза по-рано през деня, че неговите войски най-накрая са изтласкали украинците от последната застроена зона в града.

Киев отхвърли твърдението на Пригожин. Превземането на Бахмут, наричан от Русия със съветското му име Артьомовск, ще е първата голяма победа на Москва в конфликта след повече от 10 месеца.

„В резултат на настъпателните действия на десантно-щурмовите отряди на „Вагнер“, с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група на войски, освобождаването на Артьомовск е завършено“, съобщи руското министерство на отбраната.

Нямаше незабавна реакция от Киев на това твърдение, което идва след седмица, през която украинските сили постигнаха най-бързите си победи през последните шест месеца в северната част на Бахмут и по южните флангове.

Пригожин, който многократно е заклеймявал редовната руска армия за това, че изоставя позиции, превзети по-рано от хората му, каза, че след пет дни собствените му сили ще се изтеглят от Бахмут за почивка и ще предадат руините на редовната армия.

„Днес в 12 часа на обяд Бахмут беше напълно превзет“, каза Пригожин във видео, в което той се появи в бойна униформа пред застанали в редица свои бойци с руски знамена и транспаранти на „Вагнер“.

„Ние напълно превзехме целия град, къща по къща“, каза Пригожин.

Битката за Бахмут продължава, обявиха от своя страна от украинското министерство на отбраната. Властите в Киев отрекоха твърденията на Пригожин, че градът е паднал, съобщи БНТ.

Според украинския заместник-министър на отбраната ситуацията в Бахмут е много тежка и сраженията продължават да се водят в югозападната част на града.

Киев твърди, че целта му в Бахмут е била да привлече в града руските сили от други места на фронта, за да им нанесе големи загуби в жива сила и да отслаби отбранителната линия на Москва на други места преди планирано голямо контранастъпление.