Без аналог е броят на американците, поискали помощи за безработни миналата седмица, сочат данните на трудовото министерство - първите официални, създаващи представа за икономическите последици от коронавируса в Съединените щати. В седмицата 16-22 март това са направили 3,3 млн. души, информира Dnevnik.bg.

Следващата по големина стойност е от седмицата в края на септември и началото на октомври 1982 г. и е едва 695 хил. души.

Още по-голяма е разликата в сравнение с броя американци, направили това предходната седмица - 281 хил. души. Само в град Ню Йорк, където са 5 % от всички случаи по света, броят на поискалите помощи се е увеличил 1000 %.

Американският президент Доналд Тръмп, който е заявявал, че не знае дали коронавирусът ще по-опасен за жителите от рецесията, опитва да попречи на отделните щати да публикуват ежедневни данни за безработицата. В страната се затварят ресторанти, барове, кина, хотели, фитнес зали и други, производството на стоки като автомобили спира, има сериозен спад във въздушния трафик.

Така с резкия скок на подали заявления се слага край на период с рекордна заетост в САЩ за последните 50 години - 101 месеца тя се увеличаваше без прекъсване, докато не достигна 3,5 на сто, отбелязва "Гардиън".

Икономисти са прогнозирали увеличение с около милион, но е имало и алтернативни оценки - че числото ще достигне 4 млн.

По-рано Сенатът на САЩ одобри рекорден план за спасяване на икономиката – с пакет от 2 трлн. долара за справяне с щетите от коронавируса.

Снимка: Ройтерс