Русия не смята да прекратява огъня в Украйна, поне на този етап. Това заяви президентът Владимир Путин в Астана, където беше за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. Според него условие за прекратяване на огъня е Киев да предложи "необратими" отстъпки.

Миналия месец Путин заяви, че Русия ще сложи край на войната в Украйна, само ако Украйна се откаже от амбициите си за влизане в НАТО и отстъпи цялата територия на четири провинции, за които претендира Москва.

Тогава Киев отхвърли тези идеи и ги определи като равносилни на капитулация. Сега Путин добави, че ще изчака резултата от американските президентски избори, за да види какви са „нагласите и предпочитанията на бъдещата администрация".

Руският президент Владимир Путин отказва участието на Русия в каквито и да било смислени преговори за споразумение за прекратяване на огъня, а вместо това иска фактическа капитулация на Украйна, се казва в новия анализ на Института за изследване на войната (ISW).

В публикацията се посочва, че на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана на 4 юли Путин коментира перспективите за прекратяване на огъня в Украйна и възможността за преговори.

"Вместо да прояви типичния си притворен интерес към такива преговори, той изрично отхвърли всякакъв преговорен процес за прекратяване на огъня... Путин също така отхвърли Върховната рада като възможна контактна точка за преговори, въпреки че преди това беше заявил, че този орган е единствената легитимна украинска структура, с която Русия може да преговаря.

Сега Путин определи всички украински управленски институции като нелегитимни или неподходящи за преговори и отхвърля идеята за участие на трети страни в преговорите, като на практика отхвърли всякакъв реалистичен процес за смислени преговори за прекратяване на огъня", пише ISW.

Вместо това, според анализатори, Путин е подчертал искането си за "демилитаризация" на Украйна като ключово условие за всяко споразумение за прекратяване на огъня, като е поискал Украйна да се съгласи на необратима "демилитаризация".

Путин твърди, че Русия не може да позволи на украинските военни да се възползват от прекратяването на огъня, за да възстановят силите си, като пропуска да спомене, че самите руски сили почти сигурно ще се възползват от евентуално прекратяване на огъня по този начин.

Анализаторите на ISW са уверени, че Русия ще използва почивката след прекратяването на огъня, за да възстанови и разшири силите си и да мобилизира допълнително отбранително-промишлената си база за бъдеща агресия, целяща унищожаването на Украйна.

"Отказът на Путин от всяко споразумение за прекратяване на огъня, което не включва капитулация на Украйна, също показва, че той е уверен в оценката си, че Русия може да постигне победа, като продължи пълзящото си напредване в Украйна, преодолее подкрепата на Запада за Украйна и спечели войната на изтощение срещу украинските сили", се казва в анализа на ISW.

Путин категорично отхвърли идеята на украинския президент Володимир Зеленски за преговори чрез посредник. Руският диктатор смята, че посредниците няма да имат правомощия да подписват необходимите документи.

Освен това той заяви, че приема сериозно намерението на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп да сложи край на войната в Украйна.

Източник: Offnews.bg