Хиляди хора от коренното население на Еквадор се събраха вчера в столицата Кито на протест срещу правителството, предаде Асошиейтед прес. Антиправителствените демонстрации и последвалите сблъсъци накараха президента Ленин Морено да изведе правителството си от града, съобщава БТА.

Южноамериканската страна със 17-милионно население изглежда е достигнала опасна патова ситуация, парализирана от липсата на обществен транспорт и блокадите на пътища, които са тежък удар за и без това уязвимата икономика. Насилието продължава от предишната седмица, когато Морено обяви решение за спиране на субсидиите за горивата, след рязък скок в цените им. Протестиращи превзеха петролни обекти и държавната петролна компания "Петроеквадор" предупреди, че загубите може да достигнат 165 000 барела на ден, или близо една трета от общото производство.

Вчера протестиращи преминаха през полицейските заграждения и някои от тях влязоха в празната сграда на парламента. Полицията използва сълзотворен газ, за да ги прогони.

Протестиращи от местните племена окупираха пречиствателни станции за вода в град Амбато, на юг от Кито, предизвиквайки опасения за водоснабдяването на столицата, съобщиха местните власти.

Снимка: Ройтерс