Вчера вечерта президентът на Сърбия, Александър Вучич, изрази намерението си да предложи на бъдещото правителство да разгледа възможността за въвеждане отново на смъртното наказание за най-тежките престъпления, съобщават медиите в Белград, предава БТА.

Вучич каза по повод убийството на двегодишната Данка Илич, което разтърси страната през последните десетина дни, че “ако някое деяние заслужава смъртно наказание, това е то.”

В интервю за проправителствената телевизия Информер Вучич припомни, че се е застъпил за връщане на смъртното наказание след двете масови стрелби през май миналата година, при които бяха убити общо 18 души.

Сръбският президент каза снощи, че ще отправи предложението за смъртното наказание в писмена форма, когато се върне от Франция, където е на посещение утре.

"Ще го изпратя на правителството на Сърбия, така че когато съставят правителството, нека помислят дали ще отправят предложение в парламента за промени и допълнения в Наказателния кодекс или не," каза Вучич, цитиран от телевизия Ен1.

След парламентарните избори в Сърбия през декември със съставянето на новото сръбско правителство е натоварен лидерът на Сръбската прогресивна партия и досегашен министър на отбраната Милош Вучевич. През 2002 година в Сърбия беше отменено смъртното наказание.

Александър Вучич оцени също така, че аргументите на противниците на връщането на смъртното наказание са "оправдани и рационални", защото е възможно някой бъде осъден на смърт и след 20-30 години се окаже, че не е виновен.

Двама заподозрени за убийство на двегодишно момиченце Данка Илич от Банско поле, близо до източния сръбски град Бор, получиха мярка за неотклонение задържане под стража за 30 дни. Единият от тях е признал за престъплението, другият се защитава, като запазва мълчание. Вчера бяха арестувани още двама души по подозрение, че са помогнали за укриване на тялото, което сръбската полиция продължава да издирва.

Източник: Fakti.bg