Полша ще удължи до 12 юни строгия граничен контрол заради коронавирусната пандемия и ще запази забраната за влизане на чужденци, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс.

Полша затвори границите си през март заради разпространението на заразата, след което срокът на действие на тази мярка бе удължаван четири пъти. По изключение в страната може да влизат полски граждани, дипломати, чужденци с разрешително за постоянно пребиваване и чуждестранни професионални шофьори, което да става през определени контролни пунктове.

Същевременно полските власти облекчиха някои наложени ограничения. Бяха отворени отново моловете, хотелите, спортните площадки на открито, както и детските градини.

Днес се очаква да бъдат снети още ограничения - върху функционирането на училищата, ресторантите и фризьорските салони.

В Полша има 17 062 потвърдени случая на заразяване с коронавируса. 847 души са починали.

Испанските власти планират да държат границите на страната затворени за повечето пристигащи от чужбина пътници до юли, предаде Ройтерс, като се позова на два източника от министерството на външните работи.

Целта на мярката е да бъде предотвратена втора вълна на разпространение на коронавируса в Испания.

Границите с Франция и Португалия са затворени от началото на извънредното положение заради пандемията, обявено в средата на март. Мерките се отразиха изключително негативно върху ключовия за испанската икономика туристически сектор.

Испанските власти започнаха да смекчават ограничителните мерки на фона на овладяването на епидемията в страната.

Карантинните мерки ще бъдат в сила до 24 май, когато изтича и срокът на извънредното положение. Те обаче може да бъдат удължени.

Броят на смъртните случаи от коронавирус в Испания за последното денонощие е 184, съобщи здравното министерство. От вируса в страната са починали общо 27 104 човека. Броят на заразените е 228 691.

Източник: БТА

Снимка: Ройтерс