Починалите от коронавирус в Съединените щати вече са над 200 хиляди, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от световните агенции. Страната се нарежда на първо място в света и по брой регистрирани заразени - те са над 6 милиона и 800 хил. души.

Междувременно напрежението между Съединените щати и Китай излезе на преден план в годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай и Световната здравна организация за разпространението на коронавируса. Той заяви, че е "много ядосан" от факта, че Китай не е успял да спре разпространението на COVID-19 по целия свят и в САЩ.

В интервю за телевизия Fox news в Белия дом Доналд Тръмп заяви, че САЩ "са се справили много по-добре с пандемията в сравнение с Европа" и отбеляза, че понастоящем старият континент е ударен от нов скок на случаите на COVID-19.

Президентът смята, че страната би могла да се сблъска с "между 2,5 милиона и 3 милиона смъртни случая" от коронавируса, без предприетите от администрацията му мерки за ограничаване на пандемията. Китайският лидер Си Цзинпин призова за международна солидарност и подкрепа за Световната здравна организация.

А от своя страна руският президент Владимир Путин предложи международна конференция на високо равнище за по-бързо изработване на общодостъпна ваксина.

Източник: Днес.бг