Основателят и собственик на социалната мрежа Туитър Джак Дорси каза, че ще дари 1 млрд. долара, за да подпомогне борбата с пандемията от коронавирус, съобщиха информационните агенции.
 
С поредица от постове в социалната мрежа той обясни, че дарената сума представлява 28% от богатството му. За да успее да я осигури, той постепенно ще продава акции на другата си компания, Скуеър (Square), която е специализирана в електронните плащания.
 
"След като преодолеем пандемията, средствата ще бъдат насочени към здравеопазването и образованието за момичета, както и към гарантирането на универсален основен доход", уточни милиардерът. Според сп. "Форбс" богатството на Дорси възлиза на 3,3 млрд. долара. 
 
Дорси смята, че в тези две сфери се крият две от потенциалните решения на "проблемите, пред които е изправен светът". 
 
Средствата ще бъдат предоставяни чрез фондацията на Дорси "Старт смол" по напълно прозрачен начин. Първоначално той направи дарение от 100 000 долара, които са предназначени за американски продоволствен фонд. 
 
Собственикът на Амазон Джеф Безос, който е и най-богатият човек в света в момента, съобщи преди дни в Инстаграм, че ще дари 100 милиона долара на американските хранителни банки.
 
Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан на свой ред предложиха 25 млн. долара за научни изследвания в търсене на лечение срещу коронавируса.

Източник: Днес.бг

Снимка: iconomist.bg