Във Великобритания са открити два случая на новия вариант на коронавируса - Омикрон, съобщи министърът на здравеопазването Саджид Джавид, цитиран от Ройтерс.

"Късно снощи ми се обадиха от британската Служба за здравна сигурност. Информираха ме, че са установили два случая на новия вариант Омикрон в Обединеното кралство, единия - в Челмсфорд, а другия - в Нотингам", уточни Джавид.

Според министъра двата случая са свързани с пътуване до Южна Африка.

Двамата заразени и членовете на домакинствата им са били тествани повторно и им е казано да се самоизолират, докато им се правят нови тестове и се проследяват контактите им, посочи здравното министерство.

Първи предполагаеми случаи на Омикрон се изследват в Германия и Чехия, пише „Гардиън“.

В Германия министърът на социалните въпроси в провинция Хесен – Кай Клозе, каза, че вариантът вероятно е донесен от пътник, завърнал се от Южна Африка. Именно там се намира международното летище във Франкфурт.

За вероятен първи случай на заразяване с новия тип коронавирус в Чехия съобщи и премиерът на страната Андрей Бабиш. „Жената, която беше тествана за наличието на новия щам на коронавирус омикрон, е посетила Намибия и се завърна в Чехия през Южна Африка и ОАЕ. Чакаме резултатите от нейното изследване. Тя вече е изолирана, всичките ѝ контакти се проверяват“, допълни той.

Световната здравна организация вече класифицира варианта на COVID-19, открит в Южна Африка, като "предизвикващ безпокойство" и го обозначи с гръцката буква "омикрон". В тази връзка Съединените щати и Европейският съюз ограничиха въздушен трафик с Южна Африка и някои съседни страни.

Източници: БТА, 24 часа, Фокус

Снимка: Ройтерс