Нов епидемичен взрив на силно заразния вариант Делта на коронавируса доведе до налагане на масови ограничения на жителите на Югоизточен Китай, предаде ДПА.

Властите в крайбрежния мегаполис Сямън, в провинция Фуцзян, разпоредиха днес на 4,3-те милиона жители на града да не го напускат. Масовите прояви бяха отменени, училищата преминаха към дистанционно обучение, а ресторантите и моловете бяха затворени.

Мерките бяха наложени, след като вчера в града бяха регистрирани 32 нови случая на коронавирус, с което общият брой на заразените в провинция Фуцзян достигна повече от 100 души от миналата седмица.

Сегашният епидемичен взрив тръгна от град Путян, който се намира на север от Сямън. Смята се, че мъж е пренесъл вируса в Путян след пътуване в Сингапур. Мъжът се е върнал в Китай на 4 август, изкарал е 21 дни под карантина и е дал отрицателен тест за коронавирус девет пъти. След това обаче миналия петък тестът му се оказал положителен. В Путян също е въведен локдаун от уикенда.

Китайските власти следват стратегия за свеждане до нула на случаите на COVID-19. Чрез полицейски час, проследяване на контактите, карантина и строги ограничения за влизане в страната Китай съумява да държи под контрол разпространението на коронавируса.

Неотдавна бе съобщено за клъстъри на варианта Делта на някои места, но досега те винаги са били поставяни под контрол чрез строги антиковидни мерки.

Източник: Дарик

Снимка: Ройтерс