Случва се често да откажем на клиентите. Това каза в интервю за Gramofona.com татуистът Николай Черкезов. По думи му, в тази сфера на работа отказът не се случва рядко. „Много клиенти идват афектирани или в състояние, което можем да преценим като негодно за взимане на подобен вид решение. Също така за съжаление, поговорката "клиентът е винаги прав", не се оказва вярна“, категоричен е той.

Не е рядкост професионалистът  да не се съгласи с мястото на татуса, а дори и модела от чисто естетична гледна точка.  „В подобен случай, настояването на клиента, няма как да помогне и най-добрият вариант и за двете страни е да им бъде отказано, предложен друг вариант или поне насока за консултиране с друг, който би им бил по-полезен“ обясни Черкезов. Той допълни, че татусът е перманентна изработка на изкуство върху тяло и като такъв изисква максимална концентрация. „Татуистите също сме хора и не се чувстваме в винаги в пиково състояние и се налага часът предварително да бъде отложен за друг период“, каза майсторът.

Той допълни, че наблюдава сарказъм в исканите модели след ситуацията с коронавируса.“Не мога да го категоризирам като мода. Харесва ми, когато хората се опитват да запазят позитивизъм при цялата ситуация и реагират с един вид насмешка и олекотяване на възприемането на подобни ситуации. Не казвам, разбира се, че проблемът не е сериозен, но този тип на справяне с психологичната травма е интересен и ефикасен похват“, каза още Черкезов.

Пълният текст на интервюто четете на страницата на Gramofona.com.