Арменските власти в Нагорни Карабах са подписали капитулация пред Азербайджан. Според в. "База" армията на непризнатата република е загубила почти половината от въоръжените си сили в сраженията през деня.

Баку започна "антитерористичната" си операция вчера. Същия ден получи подкрепата на Турция. Иран предложи посредничество. САЩ призоваха за примирие.

Днес арменците в Нагорни Карабах са се съгласили с искането на Азербайджан да прекратят боевете и да се разоръжат, предаде и Ройтерс, като се позова на новинарската агенция Интерфакс. Те са се съгласили армията на Нагорни Карабах да бъде разпусната и разоръжена, а оборудването и оръжията - изнесени от територията на Карабах и унищожени.

В Нагорни Карабах е обявано спиране на огъня, съобщи медията "Спутник Армения".

До капитулацията се стигна за по-малко от 24 часа. Армията на непризнатата република се състои от около 2,5 хил. души и загуби около хиляда бойци от вчера до днес. В същото време, от страна на Азербайджан има 60 хил. души, а загубите там са 300 до 500 души. Освен това войските на Нагорни Карабах изчерпаха боеприпасите си - са съобщили за "База" източници от правителството и министерството на отбраната на републиката.

Според условията на капитулацията Азербайджан ще трябва да осигури коридор за евакуация на жителите и остатъците от армията.

На 21 септември в град Евлах ще се проведе среща между представители на Нагорни Карабах и Азербайджан. Те ще обсъдят "повдигнатите от азербайджанската страна въпроси за реинтеграцията, гарантирането на правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах, както и въпросите за осигуряване на живота на населението на Нагорни Карабах в рамките на Конституцията на Азербайджан".

Последните боеве бележат най-сериозното изостряне на продължаващия от десетилетия конфликт след войната от 2020 г., в която Азербайджан, с подкрепата на Турция, си възвърна контрола над част от анклава, както и над няколко околни територии, отбелязва "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

В анклава - като цяло международно признат за Азербайджански, живеят предимно арменци.

Армения, страна с преобладаващо християнско население, която традиционно гледа на Русия като на свой покровител, потърси подкрепата на Запада, за да посредничи в конфронтацията с богатия на петрол, предимно мюсюлмански Азербайджан, и изрази разочарование от липсата на подкрепа от страна на Москва, посочва още "Файненшъл таймс".

Източник: https://offnews.bg