Броят на смъртните случаи в САЩ от пандемията коронавирус достигна 5000 души, според данни от Университета на "Джон Хопкинс".
Към 5.30 часа тази сутрин българско време са 5116 души са починалите, сочат данни за деня. Най-много смъртни случаи заради вируса за последните 24 часа са били регистрирани в Съединените щати - малко над хиляда души (1036), предаде АФП.

По информация на университета "Джонс Хопкинс", който ползва данни от федералните и местните власти, в страната има над 206 000 заразени с COVID-19, уточняват от Ройтерс.

След Америка се нареждат две европейски държави - Испания с 864 починали и Италия с 727 починали за ден от коронавируса, допълват от АФП. А от Ройтерс изтъкват, че немалко нови жертви за ден регистрират и Великобритания - 563, и Франция - 509 души, починали след заразяване с вируса.

С горепосочените смъртни случаи, общият им брой в Италия надхвърли 13 хиляди, в Испания - повече от 9 хиляди,  а във Великобритания и във Франция - по над 4 хиляди, изчисляват от АФП.

Междувременно, в правителството в Чехия поиска едномесечно удължаване на извънредното положение в страната, а в Германия канцлерът Ангела Меркел удължи срока на мерките за социално дистанциране до 19 април, съобщава БНР.

Според университета "Джон Хопкинс" САЩ са начело в света по брой случаи на коронавирус – 215 417.

Президентът Доналд Тръмп, който по-рано омаловажи въздействието на пандемията върху САЩ, каза в сряда, че "ще имаме няколко седмици, които вече започват, които ще бъдат ужасяващи. "

Тръмп промени тона и без заобикалки предупреди американците за предстоящи трудно времена. Здравните експерти очакват броят на смъртните случаи да достигне 240 хиляди.

Пандемията, която опразни улиците и постави милиони в опасна ситуация повлия и на икономиката като стартът на втората четвърт от годината беше белязан с 973 пункта спад за индексът Дау Джоунс. Изминалия месец основните показатели регистрираха едни от най-големите загуби за икономиката. Нагласите са още по-мрачна картина този месец.

Източник: Днес.бг