Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Това съобщават световните информационни агенции. 

Държавният глава на Русия е обвинен във военни престъпления в Украйна. В становището на съда се казва още, че Путин е отговорен за незаконната депортация на украински граждани, сред които и деца.

Заповед за арест има и за Мария Лвова-Белова, която е комисар по правата на децата при президента на Руската федерация от 2021 г.

Москва не крие, че прави това, като цитира хуманитарни основания. Юристи и организации за защита на човешките права отхвърлят това и казват, че Русия нарушава Женевските конвенции с отвеждането на украинските деца.

Издадената заповед за арест не означава, че Путин ще бъде задържан. Русия не е част от Международния наказателен съд и той няма юрисдикция там. Но обвинение срещу Путин може и да доведе до съдебен процес срещу него в Хага, ако следващата власт в Русия го предаде на съда или при други обстоятелства.

Минути след издаването на заповедта, от външното министерство в Москва я нарекоха "безсмислена". Но това, че Русия не е подписала Римския статут, който основава съда, не означава, че Путин не може да бъде съден в Хага в бъдеще. Съдът вече е съдил граждани на страни, които не са подписали статута, точно във връзка с военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Източник: Нова телевизия