Великобритания обяви, че ще изгони руския военен аташе, ще отнеме дипломатическия статут на някои имоти и ще ограничи срока на валидност на дипломатическите визи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли каза, че решението е в отговор на злонамерена руска дейност на територията на Обединеното кралство и Европа.

През април британски гражданин беше обвинен в предполагаема враждебна дейност срещу държавата с цел да се облагодетелства Русия, включително организирани палежи на търговски имоти, свързани с Украйна, припомня Ройтерс.

"Ще изгоним руския аташе по отбраната, който е недеклариран служител на военното разузнаване", посочи Клевърли пред парламента.

"Ще отнемем дипломатическия статут на няколко недвижими имота във Великобритания, които са свързани с Русия. Ще наложим нови ограничения на руските дипломатически визи, включително срокът, за който руски дипломати могат да пребивават в Обединеното кралство", допълни вътрешният министър.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, че Русия ще даде "подходящ отговор" на британското решение да изгони руския аташе по отбраната от страната, съобщи руската информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.

Източник: Offnews.bg