Китай отказа да участва в плана на СЗО за втората фаза на изследванията за произхода на SARS-CoV-2. Според китайския зам.-здравен министър Зенг Исин планът е политизиран.

"Той съдържа език, който не зачита науката и показва неуважение към здравия разум и Китай няма да го следва", каза Исин.

Китай смята, че вторият етап трябва да се основава на резултатите от първата фаза и обяви собствени препоръки за продължаване на разследването.

По-рано този месец директорът на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус призова Китай за повече съдействие в разследването, включително да се направят одити на лабораториите. Той отбеляза, че първата фаза е изправена пред определени проблеми, като достъпът до данни, особено до данни в началото на пандемията.

В рамките на първата фаза на изследванията за произхода на SARS-CoV-2 СЗО успя да изпрати екип от експерти в гр. Ухан през януари.

Те установиха, че е много малко вероятно коронавирусът да е бил изпуснат от лаборатория, макар тази теория да продължава да се разпространява.

Източник: БНТ