В Бразилия измериха най-високата температура, регистрирана досега в страната - 44,8 градуса по Целзий. Рекордът е поставен в неделя в Арасуаи. Месец преди началото на лятото в Южното полукълбо, най-голямата държава в Южна Америка е обхваната от гореща вълна с безпрецедентни жеги.

Учените обясняват жегите с явлението „Ел Ниньо” и с климатичните промени. Предишният температурен рекорд в Бразилия е отчетен през 2005 година. Междувременно, силни бури в южната част на страната причиниха значителни наводнения в понеделник, а през уикенда загинаха най-малко четирима души.

„Тази нова гореща вълна е свързана главно със силното явление „Ел Ниньо”, което наблюдаваме, особено от юни и юли насам. Сега достигаме повече или по-малко пика му и това е една от основните причини за по-високите температури в някои части на Бразилия, особено до най-населените градове - Сао Пауло и Рио де Жанейро. В основата на всичко това стои изменението на климата, което все повече допринася за тези екстремни температури”, коментира метеорологът Каетано Мансини.

Източник: https://nova.bg/