Новият министър на икономиката на Италия Джовани Триа обяви дали страната ще обърне гръб на еврозоната, или ще продължи да използва еврото за своя валута. Той даде пред вестник „Кориера дела Сера” първото си интервю след встъпването си в длъжност, информира Факти.бг.

Италия излезе от политическата криза, след като президентът Серджо Матарела одобри предложените имена за министри от премиера Джузепе Конте. Държавният глава наложи вето при първия опит за сформиране на кабинет именно на икономическия министър, който бе отявлен евроскептик.

Джовани Триа ясно заяви, че новото италианско правителство не планира да се откаже от еврото и да напусне групата, чиято монетарна политика се определя от Европейската централна банка. Макар правителството да не планира промени, в кабинета има министри, които са против еврото. Вътрешният министър Матео Салвини критикува валутата и дори призова за референдум по този въпрос.

Икономическият министър Джовани Триа обаче изключи възможността Италия да се откаже от еврото. Той заяви, че не се води дискусия за напускане на еврозоната. По думите му новата власт ще съсредоточи всичките си усилия върху заетостта и икономическия растеж, а не смяна на настоящата валута.

Снимка: Монитор