Испания снижава възрастта и започва да поставя бустер дози от антиковид ваксина на всички над 18 годишна възраст. Решението бе взето на заседание на Комисията по обществено здраве.

Досега трета доза се поставяше само на хората над 40 години, но бързото разпространение на Омикрон варианта принуди властите да променят възрастовата граница.

Според министъра на здравеопазването Каролина Дариас ще се спазва низходящ ред. Първо 40-годишните, после 30 и накрая ще се ваксинират и 18-20 годишните.

Приоритет ще се даде на хората с хронични заболявания и на тези, чиято втора доза е поставена преди повече време.

Освен това се намалява от 6 на 5 месеца задължителния период между втората и третата доза.

Заразените с Covid-19, които вече имат две дози, ще трябва да изчакат 4 седмици, за да получат трета доза, ако са минали 5 месеца от последната.

В момента едва 25% от испанските граждани на възраст от 40 до 49 години са получили бустер доза в сравнение с почти 48 % от 50-59 годишните. Трета доза имат и 82% от хората между 60 и 69 години и почти 90 % от тези над 70 години.

Усилията на правителството са насочени към ограничаване на разпространението на Омикрон варианта, който вече е преобладаващ в страната.

Продължава и ваксинацията на децата между 5 и 12 години, като 37% вече имат първа доза.

Договорена бе и максимална цена на антигенните тестове, които се продават в аптеките от 2,94 евро. Аргументът е, че те вече са освободени от ДДС и трябва да са достъпни и за уязвимите групи.

Източник: БНР