Гърците не са никак доволни от решението на правителството в Атина през граничния пункт с България Маказа да се допуска преминаване само при спешни случаи. Хотелиерите от гръцката област Еврос вече обявиха, че са готови за протести.

От бранша срещат подкрепа и от управата на региона. От Съюза на хотелиерите от област Еврос заедно със заместник-областния управител, изпратиха искане лично до премиера Кирякос Мицотакис да се отвори граничния пункт.

"Настояваме за спешна намеса. Граничните пунктове в Еврос за туристи от балканските страни са най-прекият път за достъп до област Тракия и ако останат затворени се нарушава ритъма на туристическия сезон", посочват те.

И в момента движението през Маказа не е спряно и преминават коли, тирове и автобуси. Гръцките медии допускат, че това се дължи именно на острата реакция на местните власти и туристическите организации.

Според информация на БНР през пункта се влиза дори с QR код за "Кулата", но няма официално решение за статута му в периода на извънредните мерки.

В Комотини са готови на протести, за да се отворят всички сухопътни граници с България за туристи.

Днес се очакват първите резултати от над 4500 теста на влизащи чужденци, направени за ден на всички гранични пунктове на Гърция. При висок процент на туристи с вирус ще се вземат извънредни мерки и не изключи да се спре достъпът на туристи от някои страни.

Източник: Offnews.bg

Снимка: Арда нюз