Венецуелската столица Каракас и голяма част от страната пак потънаха в мрак тази нощ поради нова повреда в електроснабдяването, предаде АФП,  като се позова на свои кореспонденти и постове на очевидци в социалните мрежи.

Най-мащабната авария от седмица насам засегна късно снощи голяма част от столичните квартали и важни райони най-малко в 20 от общо 23-те щата на Венецуела, включително Варгас, Миранда, Арагуа, Карабобо и остров Маргарита.

Нито правителството, нито националната електрическа компания Корпоелек дадоха обяснение за станалото. Опозиционерът Хуан Гуайдо призова хората да излязат днес на демонстрации срещу лошата работа на държавните инфраструктури.

От 7 март, когато гигантска авария остави почти цялата страна на тъмно в течение на пет дни, във Венецуела токът неведнъж прекъсваше, смущавайки водоснабдяването, транспорта, телефонните връзки и интернет.

Правителството на президента Николас Мадуро сочи за причина електромагнитни, кибернетични и физически атаки срещу водноелектрическата централа "Симон Боливар" в югоизточното селище Гури, осигуряваща 80 на сто от енергията за страната. Той обвинява САЩ, че стоят зад тези атаки, организирани с цел да разклатят режима във Венецуела.

Прекъсванията на тока обаче са нещо обичайно за страната; опозицията и експертите по принцип ги обясняват с общото овехтяване на инсталациите, добавя АФП.

 

Източник: Novini.bg

Снимка: Getty