Словаците размишляват какво доведе до нападението срещу премиера Роберт Фицо, предаде Ройтерс.

Лидерът на една от опозиционните партии Михал Шимечка, който по-рано през седмицата определи стрелбата по премиера като посегателство срещу демокрацията, каза, че той, съпругата и децата му са получавали смъртни заплахи.

Преживяванията му не са нещо необичайно и са свидетелство за крайната поляризация и лична неприязън, които оформят контекста в Словакия и Европа, в който беше извършена атаката срещу Фицо. Той все още е в интензивно отделение, след като беше прострелян от упор.

Словаци като Любош Освалд, 41-годишен общински съветник в Хандлова, където стана нападението, смята, че тази трагедия може би е закономерно следствие от трупаното с години политическо разделение сред обществото и токсичността на политическите дебати.

„Не може да продължаваме повече така: двама съседи да се мразят само защото не споделят еднакви политически възгледи“, каза той пред Ройтерс пред търговски център в града, в който извършителят, бивш охранител, изстреля пет куршума по Фицо, докато той поздравяваше свои привърженици след изнесено заседание на правителството.

„Виждам го и тук в общинския съвет. Хората се поддават на емоциите и омразата“, заяви Освалд.

В часовете след стрелбата политиците от целия политически спектър се опитаха да успокоят обстановката. Вицепремиерът Роберт Калиняк призова страната да тръгне „по пътя на толерантността“.

Но влизайки отново в руслото на обичайните политически дебати, вицепремиерът, 53-годишен адвокат, смятан за дясната ръка на Фицо, обвини опозиционните партии и медиите в разпалване на неприязън чрез подкрепа за антиправителствените протести.

„Недоволството от неспирните поражения ни доведе дотам, където сме днес“, каза Калиняк и добави, че според него заподозреният се е радикализирал, защото избирателите са дали победата на президентските избори през април на съюзника на Фицо Петер Пелегрини.

Откакто Фицо се върна на власт през октомври, десетки хиляди хора в 5,4-милионната страна редовно излизат на митинги срещу него и го обвиняват в заграбване на власт.

„Той оставя своя отпечатък върху цялата политическа сцена. Преди поне гледаше да го прави по-внимателно, а сега вече има идеален пример в лицето на (унгарския лидер) Виктор Орбан“, каза ректорът на Братиславското висше училище за хуманитарни науки (БИСЛА) Самуел Абрахам.

Източник: БТА