Германският и полският филиал на британския туроператор Томас Кук (Thomas Coook) съобщиха, че обявяват фалит, след като компанията майка прекрати дейност по-рано тази седмица, предадоха световните агенции.

Около 140 000 души в момента пътуват с германското подразделение на Томас Кук или неговите брандове Некерман (Neckermann), Йогер турс (Oeger Tours), Еър марин (Air Marin) и Бухер райзен (Bucher Reisen), отбелязва ДПА.

На чартърната авиокомпания Кондор (Condor) - друго германско подразделение на Томас Кук, е обещан спасителен заем от 380 милиона евро (419 милиона долара) от германското правителство и провинция Хесен, за да покрие нуждите си за шест месеца, съобщи Асошиейтед прес. Авиокомпанията заявява, че е печеливша, но се нуждае от пари в брой, за да работи през зимния сезон.

Ръководството на полското подразделение на Томас Кук - Некерлман Полска (Neckermann Polska) - съобщи днес, че компанията обявява фалит.

През идните дни ръководството на компанията ще подаде в Районния съд на Варшава заявление за фалита на Некерман Полска, се посочва в разпространено съобщение, цитирано от ТАСС.

Към момента с тази компания в различни страни по света на почивка се намират 3600 души.

Източник: БТА

Снимка: Sky News